Natuurpraktijk-Jolieke-(1)
Fytotherapie

In de Fytotherapie (ook wel kruidengeneeskunde genoemd) wordt er gebruik gemaakt van geneeskrachtige planten.

Deze planten bevatten inhoudsstoffen waaraan zij hun werking te danken hebben. Planten met bijvoorbeeld een hoog gehalte aan bitterstoffen worden ingezet om spijsverteringsappen te bevorderen of de lever te ondersteunen bij het ontgiften.

Fytotherapie kan heel direct werken op één of meerdere orgaansystemen en is ook bij acute klachten goed inzetbaar.

 

Bij verschillende type mensen, passen verschillende type kruiden.

Ik kijk daarom niet alleen welke inhoudsstoffen nodig zijn, maar of de plant bij je past en harmonieert. 

Hierdoor stel ik een heel persoonlijk kruidenrecept samen wat in tinctuurvorm (druppels) kan worden ingenomen.

Gemmotherapie

Gemmotherapie is een vorm van fytotherapie en maakt gebruik van embryonale plantenweefsels knoppen en jonge scheuten van bomen en struiken.

In de knoppen en jonge scheuten zitten stoffen die in volwassen planten niet meer voorkomen. De knoppen bevatten hele vitale energie, namelijk plantenhormonen.

Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de krachtige werking van de middelen.  

Gemmotherapie is onder ander geschikt voor drainage en het opbouwen van lichaamsfuncties. Het kan bijvoorbeeld de werking van de bijnieren verbeteren.

Het werkt milder dan fytotherapie doet en daarom zet ik het vaker in als er zwakte is na langdurige ziekte of als er op een milde manier gereinigd moet worden.

d4e24c90-51d9-473e-b487-bfa0d004eca3
Bachbloesemremedies
Jolieke portret-4

Dr. Bach was een arts die het verband inzag tussen emoties en gezondheid. Hij bestudeerde het gedrag en met name de stemmingen en emoties van mensen wat hij in zeven groepen indeelde. De primaire oorzaak van veel ziekten en ongemakken, lag volgens hem bij onevenwichtigheid van de geest. Om deze terug in evenwicht te brengen ontwikkelde hij 38 bloesemremedies. De remedies worden gebruikt om het emotionele en geestelijk evenwicht terug te vinden onder andere bij angst, onzekerheid en eenzaamheid.   

 

De remedies worden bijna allemaal gemaakt van de bloesems van bomen en struiken, waarvan essences worden gemaakt. Het zijn bijzonder fijnzinnige middelen die ik graag als aanvulling naast de andere behandelmethoden inzet.   

voeding

Voeding vormt samen met leefwijze een belangrijk onderdeel in de natuurgeneeskunde. Soms is het nodig de voedingsgewoonten aan te passen. Door te beginnen met kleine veranderingen kunnen er vaak al verbeteringen ontstaan.

Vanuit de natuurgeneeskundige visie worden er geen standaard diëten gegeven.

Ik adviseer altijd specifiek gerichte voeding wat (op dat moment) passend is.

Daarbij kijk ik niet alleen naar inname van voedingstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en dergelijke. Ik kijk ook of datgene wat gegeten wordt een verwarmend, verkoelend of een neutraal effect heeft in het lichaam. (thermische eigenschappen)

Zo kan bijvoorbeeld de spijsvertering verbeteren door verwarmende voeding te gebruiken.

Ook is de kwaliteit van eten belangrijk en hoe je het verteert.

Bij bepaalde gezondheidsklachten kan ik de nadruk leggen op voeding wat het lichaam ontlast van overmatige verzuring. Verzuring kan geleidelijk ontstaan door onjuiste voeding, stress, langdurig medicijngebruik en dergelijke, waardoor klachten kunnen ontwikkelen.  

Het zgn. “zuur-base dieet”  is erop gericht de verzuring te verminderen en het lichaam te reinigen eventueel met behulp van bijvoorbeeld fytotherapie.  

Jolieke portret-3
Massage
Jolieke moxa,massage en cupping
Massage

Ik masseer heel graag in mijn werk als therapeut. Aanraking brengt een gevoel van “er onvoorwaardelijk mogen zijn”, veiligheid, rust en het reguleert emotie. Het werkt helend zonder woorden. 

Massage brengt de aandacht naar je lichaam waardoor je kunt voelen wat je echt nodig hebt en helpt om jezelf weer als één geheel te ervaren. Ik werk vaak intuïtief en kan verschillende vormen in één behandeling combineren.    

Segment massage

Segment massage is een reflex massage via de wervelkolom. De weerszijde van de wervelkolom is het gebied waar zenuwbanen het bijbehorende gebied aansturen. Het geven van zachte druk via deze segmenten werkt diep ontspannen op het zenuwstelsel en kan invloed uitoefenen op interne weefsels. Meestal wordt er geen olie gebruikt. Het is met name zinvol bij stress, burn-out klachten, slaapproblemen en dergelijke.

 

Klassieke massage therapie

Deze massage kan zowel activerend als ontspannend werken. Bij spier- en weefselverhardingen is deze massage vorm heel effectief, doordat meer stevige knedingen worden gebruikt. Ik pas deze massage bijvoorbeeld toe bij spier- en rugklachten, krampen in de benen, en bij hoofdpijnklachten.

AYURVEDISCHE MASSAGE

De Ayurvedische massage is een oud Indiase massage. Er wordt gebruik gemaakt van veel warme  oliën, gekozen op basis van klachten en je constitutie (aanleg).

Het is een ritmische, zachte en totale lichaamsmassage waarbij ook de haren en het hoofd met de warme oliën worden gemasseerd. Elk onderdeel van het lichaam krijgt dezelfde aandacht waardoor er een diepe energetische rust ontstaat. Let op: Ayurvedische massages worden niet vergoed door zorgverzekeraars. 

Ayurvedische massage
Cupping Massage
Vuurcupping

Cupping is een methode waarbij glaasjes, (cups) op de huid worden geplaatst en vervolgens vacuüm getrokken.

Dit gebeurt door de cups heel kort aan de binnenzijde te verwarmen en direct op de huid te zetten.

Bij cups van kunststof, zit er bovenop een ventieltje en wordt door middel van een pompje hetzelfde bereikt.

Met de cups kan gemasseerd worden.

Het hersteld pijnklachten van bijvoorbeeld, rug, nek en schouder en heeft een verlichtend en ontspannen effect.

Naast het masseren hiermee, zet ik ze ook op reflexzones van de rug waardoor invloed op interne weefsels uitgeoefend wordt en de diepere oorzaken van klachten behandeld worden.

Door het gebruik van cupping wordt de lymfe en bloedcirculatie verhoogt. De huid en spieren raken beter doorbloed en het verbeterd de werking van het bindweefsel waardoor het lichaam belastende stoffen gemakkelijker af kan voeren.

2c2e3d34-753b-4b96-9eb1-fbe349c0041a
Moxa

Moxa is een behandeling met gedroogde bijvoet. Dit is een plant waarvan de blaadjes op verschillende manieren worden verwerkt, bijvoorbeeld opgerold als een sigaar. 

Deze opgerolde sigaar wordt aangestoken en bij bepaalde punten boven de huid verwarmd. Het wordt voornamelijk in de Chinese Geneeskunde gebruikt, maar ook in de Westerse Natuurgeneeskunde wordt het toegepast.

Het heeft een infrarode werking maar is vele malen sterker. Het voordeel van déze warmte, is dat diepere lagen van het lichaam bereikt worden. Het verwarmt, verspreidt en zorgt ervoor dat de energie in het lichaam gaat stromen.

Ik gebruik moxa met name bij gespannen en- of pijnlijke spieren, als er veel kou in het lichaam is en om de algehele energie te versteken waardoor de vitaliteit vergroot wordt.

Moxa 3

Jolieke van den Enden
Korianderveld 6
7006 SN Doetinchem

06 – 19 30 88 66 
info@natuurpraktijkjolieke.nl

Openingstijden

Maandag         9.00 – 21.15 uur

Dinsdag           9.00 – 16.30 uur

Woensdag      9.00 – 18.30 uur

Donderdag     9.00 – 18.30 uur

Vrijdag​            Gesloten

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag​

9.00 – 21.15 uur

9.00 – 16.30 uur

9.00 – 18.30 uur

9.00 – 18.30 uur

Gesloten​

Copyright © 2022 Natuurpraktijk Jolieke